Watervriendelijke tuin

Happy flora en fauna

Voor een mooie groene tuin is een goede waterhuishouding essentieel. De laatste jaren valt er meer regen en de buien zijn steeds extremer, daarom is het belangrijk om je tuin klimaatbestendig te maken. Je kunt dat op allerlei manieren doen. Tuincentrum Gernell geeft je een aantal tips waarmee je aan de slag kunt.

 

  • Gebruik een regenton: vang regenwater op in een regenton, zodat je dit water kunt gebruiken om je tuin mee te besproeien. Je kunt ook een overloop maken van de regenton naar je vijver, zodat je die kunt aanvullen met regenwater.
  • Plant regenbestendige plantensoorten: zet regenbestendige plantensoorten in je tuin. Dit zijn planten waarvan de wortels goed tegen water kunnen, maar die ook bestand zijn tegen tijdelijke droogte. Er zijn bomen, heesters en vaste planten die regenbestendig zijn. Vraag Tuincentrum Gernell gerust om advies.
  • Verwijder bestrating: beperk de hoeveelheid bestrating in je tuin. Water kan er slecht in wegzakken en bovendien houdt bestrating de warmte vast. Door bijvoorbeeld tegels weg te halen, kun je een levende tuin creëren. Regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Ook krijgen flora, fauna en natuurlijk bodemleven zo meer ruimte.
  • Maak een zinkput: onder je terras kun je een zinkput maken die je vult met grind of puin. Hemelwater kan hier snel in wegzakken. Kom gerust naar ons tuincentrum voor meer uitleg over het maken van een zinkput.
  • Bevochtig de wortels: geef planten vooral water bij de wortels. Dat kan het handigst met een gieter of met een druppelslang die je in je tuin aanlegt. Zo voorkom je dat je je muren of terras sproeit en onnodig kostbaar water gebruikt.
  • Creëer een vochtvasthoudende laag: bedek de bodem van je tuin met een mulchlaag, bijvoorbeeld van compost. Deze laag houdt het vocht langer vast in de grond waardoor je minder vaak hoeft te sproeien. Je kunt zelf compost maken met gft-afval. Of haal kant-en-klare compost bij Tuincentrum Gernell. Je kunt kiezen uit zakken of los gestort.
  • Werk slim met een sproei-installatie: kies voor gemak én waterbesparing. Met een slimme vaste sproei-installatie met sproeicomputer hoef je zelf niet meer te sproeien en bespaar je veel water. Tuincentrum Gernell vertelt je er graag meer over. De Gernell Hoveniers kunnen het systeem voor je aanleggen.

 

Advies en praktische producten

Zoals je kunt lezen, kun je op allerlei manieren je tuin watervriendelijk maken. Kun je er wel wat hulp bij gebruiken, dan staan we bij Tuincentrum Gernell klaar met advies en praktische tips en producten. Wil je in je tuin aan de gang, bijvoorbeeld met het beperken van bestrating, dan kunnen onze hoveniers je helpen. Kom langs in ons tuincentrum of neem contact op om jouw wensen door te nemen.Kijk voor meer tuintips op:

 

Je tuin sproeien    Help de bijen    Vijververzorging    Gazonverzorging    Moestuinverzorging    Tuinverzorging