Vijververzorging

Voor een gezonde vijver

Van een vijver kun je het hele jaar door genieten. Met een mooie vorm, de juiste beplanting en aantrekkelijke vissen heb je er elke dag plezier van. Tuincentrum Gernell is vijverspecialist. We helpen je graag met goede tips, zodat je vijver optimaal tot z’n recht komt in jouw tuin. 

 

  • Zorg voor schaduw in je vijver: je kunt je vijver beter niet aanleggen op een plek die de hele dag in de zon ligt, want dan zal het water snel verdampen. Door hogere planten om de vijver te planten, creëer je een natuurlijke schaduw.
  • Dun vijverplanten uit: je vijver kan soms zo dichtbegroeid raken, dat de zon het water nog nauwelijks kan bereiken. Dit is niet goed voor het vijverleven. Dun drijfplanten daarom uit, zodat zonlicht weer diep kan doordringen in het water. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat kroos het hele vijveroppervlak bedekt.
  • Vul vijverwater aan: door verdamping kan het waterpeil in je vijver lager worden. Houd het weerbericht in de gaten. Mocht er niet gauw genoeg een regenbui komen om je waterpeil aan te vullen, dan kun je het tekort aanvullen met kraanwater of opgevangen regenwater.
  • Verwijder draadalg: draadalg begint vaak vrij onschuldig, maar is snelgroeiend en kan de zuurstofplanten in je vijver overwoekeren. Trek draadalg uit de vijver en leg dat een dag op de oever. Hierdoor krijgen de diertjes die in de draadalg zitten, de kans om terug te gaan het water in. Daarna kun je het plantaardig afval in de groencontainer gooien.
  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen: zowel in als om de vijver kun je beter geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Vissen en andere levende organismen kunnen hier absoluut niet tegen. Zoek je een bestrijdingsmiddel dat wel geschikt is voor de vijver, kom dan langs voor advies van de vijverspecialisten van Tuincentrum Gernell. 

 

Vijveraanleg uitbesteden

Als vijverspecialist helpen we je graag om van jouw vijver een succes te maken. Met bovenstaande tips maken we je het al een stuk makkelijker. Besteed je de aanleg of het onderhoud van jouw vijver liever uit, dan kunnen de Gernell Hoveniers je helpen. Neem gerust contact op om jouw wensen te bespreken.

 

 

Kijk voor meer tuintips op:

 

Je tuin sproeien   

Help de bijen   

Watervriendelijke tuin   

Gazonverzorging   

Moestuinverzorging   

Tuinverzorging