Vijverbeplanting

Voor een levendige vijver

Planten spelen een belangrijke rol in een vijver. Sommige planten geven zuurstof af aan het water. Andere planten zijn heel geschikt om op de oever te planten, waardoor ze voor schaduw kunnen zorgen. Ook zijn er planten die de waterdieren bescherming bieden. Tuincentrum Gernell is vijverspecialist. We vertellen je graag meer over vijverbeplanting, beginnend bij planten die op de oever staan tot planten die tot 1 meter diep geplant moeten worden.

 

  • Natte oeverplanten: deze planten staan om de vijver heen, op de oever dus en vormen daarmee een mooie overgang van de tuin naar de vijver. Natte oeverplanten kunnen goed tegen vochtige grond en houden van een hoge luchtvochtigheid. Voorbeelden: vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en Hosta.
  • Moerasplanten: moerasplanten houden van natte wortels. Door etages in je vijver te maken, kun je elke plant op de gewenste diepte zetten. Moerasplanten plaats je ondiep, namelijk tussen 5 en 15 cm diep. Voorbeelden: gele lis (Iris pseudacorus), dotterbloem (Caltha palustris) en kalmoes (Acorus calamus).
  • Zuurstofplanten: deze planten geven zuurstof af in het water. Je kunt dat zien door de luchtbelletjes rondom zuurstofplanten. Ze zijn geschikt voor een diepte van 40 tot 80 cm. Voorbeelden: blaasjeskruid (Utricularia), waterpest (Elodea) en fonteinkruid (Potamogeton).
  • Onderwaterplanten: de bekendste onderwaterplant is de waterlelie (Nymphaea). Onderwaterplanten zijn alleen geschikt voor diepere vijvers. Ze moeten op minimaal 60 cm diepte worden geplant, sommige zelfs op 1 meter. 
  • Drijfplanten: de bekendste drijfplant is waternoot (Trapa natans). Drijfplanten zorgen voor een goed biologisch evenwicht in de vijver en zijn daarmee onmisbaar. 

 

Advies voor je vijver

Voor een goede balans in je vijver kun je er dus ‘terrassen’ in maken. Op de rand van je vijver zet je natte oeverplanten, moerasplanten komen iets dieper, zuurstofplanten en onderwaterplanten plaats je op minimaal 40 cm diepte en drijfplanten drijven op het water. Kom gerust langs bij Tuincentrum Gernell, zodat je de planten kunt bekijken en onze vijverspecialisten je meer kunnen vertellen over de diverse planten en vijvermaterialen. Besteed je de vijverbeplanting liever uit? Gernell Hoveniers doet het graag voor je. Neem contact op om je wensen te bespreken.

Bekijk ook: