Moestuinverzorging

Kleine plantjes worden groot

Leuk om zelf je plantjes te kweken he! En bij deze groene hobby is het natuurlijk het allerleukst als je er straks van kunt eten. Tuincentrum Gernell geeft je daarom graag tips hoe je sterke planten kunt kweken. Trek kleding aan die vies mag worden, steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag. Kweek smakelijk!

 

  • Start binnen met zaaien: in februari/maart kun je wat zaadjes in een pot of bak doen om ze te laten ontkiemen. Het is het handigst als je per soort zaad één pot gebruikt of zaai rijtjes van hetzelfde zaad in een bak. Dan kun je daarnaast een ander soort zaaien. Zet de pot of bak op een warme plek in huis. Tuincentrum Gernell heeft een groot assortiment binnen- en buitenpotten. Ook kun je bij ons terecht voor kweekbakken.
  • Verpot om plantjes te laten groeien: als de plantjes groter worden, is het verstandig om ze in een groter potje te zetten, zodat ze verder kunnen groeien. Gebruik hiervoor speciale zaai- en stekgrond. Bij Tuincentrum Gernell vertellen we je graag welke grond je hiervoor het best kunt gebruiken. Zet de plantjes na het verpotten in de vensterbank, zodat ze zonlicht krijgen. 
  • Laat plantjes buiten wennen: als het in het voorjaar lekker weer is, kun je de plantjes buiten zetten, zodat ze alvast kunnen wennen aan de buitenlucht. Zet ze ’s nachts wel weer binnen. Is het in de nachten warmer dan 10 ⁰C, dan kun je ze ’s nachts buiten laten staan. Zorg wel voor een beschutte plek, zoals tegen het huis of onder een boom. Heb je de plantjes een week laten wennen, dan kun je ze vanaf half mei in de tuin uitplanten.
  • Gebruik een kweektafel: de meeste groenten en kruiden hebben een potdiepte van 15 tot 20 cm nodig. Een kweektafel heeft de juiste diepte voor bijvoorbeeld kruiden en kleine planten, zoals radijs, bosaardbei, rucola, lente-ui en veldsla. Tuincentrum Gernell heeft de kweektafel in het assortiment. De tafel kun je afsluiten met een deksel, waardoor je ‘m ook kunt gebruiken als kas. In ons tuincentrum kun je ook allerlei soorten biologische zaden en groenteplantjes vinden.
  • Geef deze planten meer ruimte: paprika (Capsicum annuum Group), cherrytomaatjes (Solanum lycopersicum var. Cerasiforme), spinazie (Spinacia oleracea), andijvie (Cichorium endivia), kropsla (Lactuca sativa) en broccoli (Brassica oleracea var. italica) hebben meer ruimte nodig. Daarom kun je die beter in een pot van 30 centimeter hoog zetten of plant ze rechtstreeks in de tuin. Voor de diepte kun je de stelregel gebruiken dat ze onder de grond evenveel ruimte nodig hebben als daarboven.
  • Zaai wortel en prei ruim: wortel (Daucus carota) en prei (Allium porrum) hebben veel groeiruimte nodig, minimaal een diepte van 40 cm. Als je de zaadjes ruim uit elkaar zaait, heb je een grotere opbrengst. Je kunt wortel en prei ook eerst binnen voorzaaien en later uitplanten in ‘de volle grond’, oftewel rechtstreeks in je moestuin. 
  • Plant aubergines per stuk: een aubergineplant (Solanum melongena) heeft veel ruimte nodig, minimaal 50 x 50 x 50 cm. De aubergineplant blijft het liefst binnen, bijvoorbeeld achter het raam of in een kas. Dit geldt ook voor cherrytomaat- en paprikaplanten. Na half mei kun je ze buiten wel op een beschutte plek zetten.
  • Gebruik goed gereedschap: ja handen zijn je beste gereedschap. Daarnaast kun je een hark, schep, gieter en tuinhandschoenen gebruiken. Bij ons kun je allerlei tuingereedschap vinden. En wil je advies, vraag dan gerust een van onze deskundige medewerkers. 
  • Controleer je plantjes regelmatig: kijk het liefst elke dag even hoe het met je planten gaat. Geef ze regelmatig water en controleer of er geen slakken of andere beestjes aan je plantjes zitten. Zie je beestjes die je niet zelf kunt weghalen, dan kun je bij Tuincentrum Gernell de juiste gewasbeschermingsmiddelen vinden. Kom langs en we helpen je graag. 

 

Alles voor je moestuin

We hopen dat je met deze tips de smaak te pakken krijgt, want moestuinieren is letterlijk en figuurlijk een heerlijke hobby. In Tuincentrum Gernell vind je een 

ruim assortiment zaden, groente- en kruidenplanten, kweekkasjes, gieters, potjes, labels, potgrond, meststoffen, gereedschappen en andere moestuinproducten. Vraag ons gerust om advies, want we helpen je graag. Even een belletje of mailtje kan natuurlijk ook. Hier vind je onze gegevens.

Bekijk ook: