Help de bijen

Ze zijn belangrijk

Bijen worden met uitsterven bedreigd en dat is slecht nieuws voor de mens. Uit onderzoek blijkt dat de dichtheid van bijenvolken tegen de ondergrens aanzit die nodig is om te kunnen blijven voortbestaan. Misschien realiseer je je nog niet wat dit betekent, maar bijen zorgen voor de bestuiving van gewassen. Honingbijen zorgen voor maar liefst 1/3 van ons voedsel. Doordat ze met uitsterven worden bedreigd, is het maar de vraag of we in de toekomst genoeg eten zullen hebben. Tuincentrum Gernell maakt zich daarom graag hard voor het behoud van de bij. Jij kunt ook je steentje bijdragen, bijvoorbeeld met onze tips.

 

  • Open een bijenkroeg: bijen leven van de nectar en het stuifmeel uit planten en fruitbomen. Doordat ze van plant naar plant vliegen, zorgen ze voor bestuiving. Zet planten, heesters en fruitbomen in je tuin die bijen aantrekken. Je kunt daarbij zelfs zorgen dat er elke maand iets bloeit, waardoor de bij graag in jouw tuin blijft.
  • Zorg voor een fijn woongebied: naast aantrekkelijke planten voor bijen kun je een plek maken waar bijen zich graag nestelen. Met een insectenhotel kun je hiervoor zorgen. Tuincentrum Gernell heeft diverse kant-en-klaar insectenhotels in het assortiment. Ook kunnen we je advies geven hoe je zelf een insectenhotel maakt of bekijk een werkwijze hiervoor in de bijenkrant.  
  • Houd je tuin een beetje wild: sommige bijensoorten nestelen zich graag tussen tegelvoegen, andere overwinteren graag in uitgebloeide bloemenstengels. Wanneer je je bestrating niet te strak legt en je planten pas na de winter snoeit, dan maak je het bijen een stukje makkelijker. 
  • Maak je balkon bij-vriendelijk: ook op je balkon kun je zorgen voor een bij-vriendelijke omgeving. Zet bijvoorbeeld kruidenplanten op je balkon en hang een insectenhotel op dat ‘s ochtends in de zon hangt. Bijen warmen hun vleugels ’s ochtends graag op in de zon, voordat ze uitvliegen. Met een bij-vriendelijk balkon help je bijen bij de bestuiving.

 

Maak je sterk voor de bij

Aangezien het dus ook voor mensen belangrijk is dat we de bijenpopulatie op peil houden, hopen we je met deze tips te stimuleren om hierbij te helpen. In ons tuincentrum laten we je graag zien op welke planten, heesters en bomen bijen graag afkomen. Ook voor advies over nestelplekken voor bijen in jouw tuin kun je bij Tuincentrum Gernell terecht. En heb je een vraag, dan kun je natuurlijk ook altijd even contact opnemen. Samen maken we ons sterk voor het behoud van de bij!

 

 

Kijk voor meer tuintips op:

 

Watervriendelijke tuin   

 

Help de bijen   

 

Vijververzorging   

 

Gazonverzorging   

 

Moestuinverzorging   

 

Tuinverzorging