Gazonverzorging
Voor een gezond gazon
Een gazon in je tuin zorgt voor kleur, plezier en gemak. Door het in het groeiseizoen elke week te maaien, blijft het mooi en goed beloopbaar. Tuincentrum Gernell heeft nog meer tips om je gazon mooi groen en gezond te houden.
- Belucht je gazon: naast gras kunnen in je gazon mossen voorkomen, vooral in stukken die weinig zon krijgen. Door je gazon te verticuteren, geef je het lucht en krijgen mossen minder kans. Je kunt verticuteren met een riek. Bij Tuincentrum Gernell hebben we ook een speciale verticuteerhark die het beluchten gemakkelijk maakt. Heb je een groot gazon, dan is een verticuteermachine een praktisch idee. De Gernell Hoveniers kunnen je gazon dan verticuteren. Neem gerust contact op voor meer informatie.
- Gebruik deze maaitips: wanneer de buitentemperatuur overdag hoger is dan 6 ⁰C kun je je gazon maaien. Als je gras nat of bevroren is, kun je beter niet maaien, want dan plakt alles aan elkaar en beschadig je het gras. Controleer vooraf de messen van je grasmaaier. Zorg dat er geen grasafval tussen zit en dat de messen scherp zijn.
- Hergebruik gemaaid gras: het gemaaide gras kun je hergebruiken. Je kunt het als voeding laten liggen op je gazon, mits het fijngemaakt is. Dit noemen we mulch. Er zijn speciale mulchmaaiers waarbij je het gemaaide gras kunt laten liggen. Je kunt het grasafval ook verwerken door je compost en dat als dunne laag tussen je border strooien. Deze laag zorgt voor voeding en laat de grond minder snel uitdrogen.
- Bemest je gazon: gras heeft voeding nodig. Strooi er daarom twee tot drie keer per seizoen gazonmest over. Bij Tuincentrum Gernell geven we je graag advies over de mestkorrels die het meest geschikt zijn voor jouw gazon. Je kunt de korrels met de hand over je gazon strooien of met een doseerwagentje of meststrooier. Doe dit bij voorkeur voordat het gaat regenen, zodat de mestkorrels beter worden opgenomen. Uiteraard kun je het bemesten ook uitbesteden aan Gernell Hoveniers. Neem gerust contact op voor meer informatie
- Zaai kale plekken in: heb je kale plekken in je gazon zaai die dan in met graszaad. Doe dit op een dag dat er geen wind staat. Verwijder eerst aanwezig onkruid, maak de grond egaal, meng het zaad met scherpzand en strooi dat op de kale plek. Doe dit in twee richtingen. Hark het zaad licht in. Is de kale plek klein, dan kun je met twee voeten naast elkaar op het zaad gaan staan om het goed de grond in te drukken. Bij grotere plekken leg je houten latten op de ingezaaide grond waarna je er overheen loopt. Houd het ingezaaide stuk vochtig en na zeven tot tien dagen gaat het graszaad ontkiemen.
- Let op vogels: vogels zijn dol op graszaad en op jonge grassprietjes. Om dit te voorkomen, kun je het graszaad mengen met spurriezaad. Dit zaad kiemt sneller dan gras en beschermt het daardoor. Zodra je het gazon maait, verdwijnt de spurrie. Voor honderd vierkante meter gazon heb je honderd gram spurriezaad nodig.
Houd je gazon gezond
Met deze tips kun je op een eenvoudige manier je gazon mooi en gezond houden. Besteed je de verzorging liever uit? Gernell Hoveniers helpt je graag met tuinverzorging, tuinaanleg en bestrating. Neem gerust contact op voor meer informatie of kom langs in ons tuincentrum in Lemmer/Rutten. We kunnen je daar ook adviseren over alles dat met gras te maken heeft.